Oeroude verleden

Het strand van de Maasvlakte herbergt fossielen in overvloed. Wie er oog voor heeft, raapt ze zo op. Het is een kwestie van weten waarnaar je moet kijken. Een stuk fossiel bot is meestal nat van het zeewater. Daardoor ziet het er op het strand of in de vloedlijn bijna zo uit als een stuk nat hout. Goed opletten dus! Verstopt in het zand Veel fossielen komen door de golfslag of de wind langzaam uit het zand naar boven. Soms steekt slechts nog maar een stukje van een bot uit het zand. Wie daar niet op let, loopt zeldzaam mooie vondsten voorbij!

Hoe check je jouw vondst?
Ga naar www.oervondstchecker.nl. Deze web-app hoef je niet te downloaden, dus je vondst melden is eenvoudig. Maak in de web-app een duidelijke foto van je vondst met je mobiele telefoon. Doe dat op de locatie waar jouw vondst nog in het zand ligt. Met de gps-gegevens die je telefoon meestuurt, kan de locatie worden vastgesteld waar jouw vondst heeft gezeten in de Noordzeebodem voordat een baggerschip het opzoog en verplaatste naar het strand. De diepte in de bodem is een aanwijzing voor de ouderdom. Heb je geen goede internetverbinding maak dan een foto en dien deze later in. De vondstlocatie kun je zo nodig aanpassen tijdens het indienen.

Wat heb je gevonden en hoe oud is het?
Na indienen van je foto ontvang je direct een indicatie van de mogelijke ouderdom van de zandlaag waaruit jouw vondst afkomstig is. Een expert van BOOR, de archeologische dienst van de gemeente Rotterdam, of het Natuurhistorisch Museum Rotterdam beoordeelt later de vondst en verifieert de ouderdomsinschatting. Je ontvangt een e-mail zodra de reactie van de expert op de website staat.

 

Terug

 

Altijd met een flinke dosis positieve energie, daar kunnen we je mee helpen!

Meer weten, neem vrijblijvend contact op

 

 

 

 


Nieuws